
Te osoby nie powinny jeść śledzi
Śledzie to ryby bogate w witaminy, minerały i bardzo cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Warto włączyć je do diety. Jednak nie każdy może spożywać śledzie. Co do świeżej ryby, zwykle nie ma przeciwskazań do jej spożywania. Jednak szczególnie trzeba uważać na śledzia solonego, czyli takiego, jakiego zwykle kupujemy w sklepie, na przykład w wiaderkach czy słoikach.
Zobacz, kto powinien unikać jedzenia śledzi. ►

Osoby z problemami gastrycznymi
Śledź to ryba tłusta, wiec jest ciężkostrawna, dlatego powinny jej unikać osoby, które cierpią na problemy trawienne, problemy z żołądkiem. Szczególnie należy uważać na ryby marynowane i wędzone. Mogą pojawić się bóle brzucha, wzdęcia i biegunka.

Kobiety w ciąży
Spożywania solonego śledzia powinny unikać kobiety w ciąży. Lepiej, by spożywały świeżą rybę po obróbce termicznej.

Cukrzycy
Śledzie mają bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego jak najbardziej nadają się dla cukrzyków, jednak osoby cierpiące na tę chorobę powinny uważać na dodatki do śledzia. Słodka śliwka, żurawina, olej - takich dodatków należy unikać, podobnie jak śledzi mocno solonych.