Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Te osoby nie powinny jeść śledzi. Im śledzie mogą bardzo zaszkodzić

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Wideo
od 16 lat
Śledzie to bardzo popularne ryby. Są stosunkowo tanie, łatwo dostępne, można je przyrządzić na wiele sposobów, a do tego są zdrowe. Śledzie zawierają wiele cennych witamin i minerałów, a także duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki temu spożywanie śledzi wzmacnia odporność, wspomaga pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega chorobom układu krążenia i serca. Jednak nie wszystkim służy spożywanie śledzi. Zobacz, kto nie powinien jeść śledzi.

Śledzie na Wigilię i w poście

Śledzie często goszczą na polskich stołach. Ryba uważana jest za danie postne, dlatego śledź często jest podawany jako posiłek w piątki, a także w Środę Popielcową, w wigilię Bożego Narodzenia. Śledzie przyrządza się na wiele różnych sposobów: w śmietanie, na słodko z rodzynkami, orzechami czy śliwką, z cebulką w oleju, w pomidorach, smażony, w occie, po kaszubsku, jako koreczki. Śledzia można zjeść z chlebem czy z ziemniakami do obiadu.

Śledź to zaraz po minataju najpopularniejsza ryba w Polsce. Najpopularniejsze gatunki śledzia to śledź oceaniczny (atlantycki, pospolity), śledź bałtycki (podgatunek śledzia atlantyckiego) oraz śledź pacyficzny.

Rodzaje śledzi. Matiasy - co to takiego?

W Polsce w sklepach często na etykietach widzimy napis "matiasy". Co to oznacza? Matiasy to nazwa śledzi, które zostały złowione wczesną wiosną jako młode osobniki, jeszcze przed tarłem, takie ryby mają delikatne i bardzo smaczne mięso, są bardziej tłuste i mniej słone, niż śledzie na innym etapie rozwoju.

Są też inne nazwy śledzi w zależności od tego, jak zostały wstępnie obrobione.

  • uliki – to młode osobniki, przygotowane w solance,
  • piklingi - to ryby, które zostały uwędzone w całości na gorąco,
  • kipery zostały uwędzone w postaci płatów,
  • moskaliki - to młode, małe śledzie w całości marynowane w occie,
  • bismarciki - to płaty śledziowe wyfiletowane, marynowane w occie.
  • rolmopsy - to zawijane w rulon filety śledziowe, często spinane drewnianymi patyczkami, zwykle robione w occie.

Śledzie - właściwości

Śledzie to źródło cennych witamin i minerałów, zawierają m.in. witaminy A, D, witaminy z grupy B, w tym B12, żelazo, potas, selen, jod, fosfor, wapń, magnez. Zawierają także duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, łatwo przyswajalne i sycące białko. Spożywanie śledzi wzmacnia odporność, wspomaga pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega chorobom układu krążenia i serca, obniża cholesterol, wzmacnia kości i wspiera pracę oczu.

Śledź to tłusta ryba, ale jednocześnie niskokaloryczna. 100 gramów tej ryby to około 160 kcal.

Te osoby nie powinny jeść śledzi

Choć śledzie to bardzo zdrowe ryby i warto włączyć je do codziennej diety, to niestety nie wszyscy mogą je spożywać bez obaw o zdrowie. Niektórym osobom śledzie mogą bardzo zaszkodzić. Zobacz teraz w galerii, kto powinien unikać jedzenia śledzi.


Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
TEGO NIE RÓB PRZED SNEM!. Te rzeczy zakłócają sen, utrudniają zasypianie i wywołują bezsenność
HOROSKOP INDIAŃSKI - TAKIM JESTEŚ ZWIERZĘCIEM. Sprawdź swój totem i zobacz horoskop wróżki Azalii
NIEDOBÓR WITAMINY D3 - OBJAWY. Takie symptomy wskazują, że masz za mało witaminy D3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska