
Osoby z nadciśnieniem
Śledzie solone ze względu na dużą zawartość soli nie są wskazane dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Zwiększa się wówczas ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Zbyt duża ilość soli zakłóca również pracę nerek.

Osoby z nadkwasotą
Śledzie w occie mają dużą kwasowość, dlatego powinny ich unikać osoby z wrzodami żołądka, a także cierpiące na nadkwasotę, zgagę czy refluks.

Alergicy
Śledzie mogą wywoływać reakcje alergiczne. Dzieje się tak, gdyż mają zdolność magazynowania histaminy. Ich spożycie przez osoby uczulone może powodować migreny, bóle i zawroty głowy, problemy z oddychaniem, wysypkę, niskie ciśnienie krwi oraz objawy od strony układu pokarmowego: nudności, refluks, bóle brzucha, biegunkę.

Osoby przyjmujące określone leki
Śledzi marynowanych nie powinny spożywać osoby przyjmujące określone leki, gdyż zawarta w rybach histamina wchodzi w reakcje z niektórymi preparatami z grupy inhibitorów monoaminooksydazy, dając niepożądane skutki uboczne, takie jak: silne bóle głowy, wzrost ciśnienia tętniczego, zaburzenia widzenia, przyspieszone bicie serca.
Dotyczy to głównie leków na nadciśnienie, antydepresyjnych, na chorobę Parkinsona.