
Ser żółty to popularny dodatek do dań i kanapek. Wiele osób spożywa go nawet codziennie. Choć w małych ilościach u ludzi zdrowych nie wyrządza żadnych szkód, to w przypadku osób cierpiących na pewne schorzenia lub spożywających go w nadmiarze może być niebezpieczny.
W galerii prezentujemy, kto powinien wykluczyć ser żółty z diety. Szczegóły na kolejnych slajdach.

Nietolerancja laktozy
Choć ser żółty zawiera bardzo niewiele laktozy w porównaniu do innych mlecznych produktów, to może przyczynić się do dolegliwości układu trawiennego u osób z nietolerancją. Wśród efektów ubocznych są wzdęcia, gazy i biegunka. Jeżeli nie chcesz wykluczać sera z diety, przed zakupem dowiedz się, ile procent laktozy jest w danym produkcie - sery żółte ze śladowymi ilościami nie powinny stanowić zagrożenia.

Wysokie ciśnienie tętnicze krwi
Sery są bogate w sód, który przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Dobra wiadomość jest taka, że istnieją sery o niskiej zawartości sodu, jednak nierzadko ich cena jest wyższa.

Tendencja do zatrzymywania wody w organizmie
To również wina sodu, który jest zwarty w soli - a jak wiadomo żółte sery obfitują w sól. Sód wysysa wodę z komórek, która następnie zalega w tkankach i tworzy obrzęki.