
Wysoki poziom złego cholesterolu
Ser żółty to produkt pochodzenia zwierzęcego, a więc jest źródłem szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. Te z kolei przyczyniają się do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi.

Choroby układu pokarmowego
Żółtego sera powinny unikać osoby, które na co dzień stosują dietę lekkostrawną. Jest on wysokokaloryczny i ciężkostrawny, w związku z tym może potęgować dolegliwości.

Otyłość
100 gram sera zawiera od 300 do nawet 500 kcal. Spożywanie więc sera w dużych ilościach nie zaleca się osobom na diecie oraz otyłym. Szczególnie tuczący jest ser zawarty w potrawach typu fast food - jak hamburger czy pizza.

Wybierając ser warto starannie czytać etykiety i dokonać świadomego zakupu. Duża ilość rodzajów sera pozwoli nam wybrać produkt, który nie będzie stanowił zagrożenia dla naszego zdrowia.