
Ciasto francuskie jest smaczne, bardzo lubiane i często wykorzystywane w kuchni. Z ciasta francuskiego można przygotować wiele dań i przekąsek zarówno na słodko, jak i na słono.
Okazuje się jednak, że niektóre osoby nie powinny jest ciasta francuskiego - może się to skończyć bólem brzucha, nieprzyjemnymi dolegliwościami a w przypadku osób cierpiących na pewne schorzenia lub spożywających ciasto w nadmiarze może być nawet niebezpieczne.
Warto wiedzieć, komu ciasto francuskie może zaszkodzić.
Zobacz teraz w naszej galerii, co się dzieje, gdy jemy ciasto francuskie. Dowiedz się, jakie mogą być skutki jedzenia ciasta francuskiego i kto powinien z niego zrezygnować >>>>>

Przygotowanie ciasta francuskiego w wielkim skrócie polega na przekładaniu na przemian warstw ciasta i masła. Masa ciasta francuskiego to praktycznie sam gluten i tłuszcz. Charakteryzuje się bardzo dużą zawartością tłuszczu i wysoką kalorycznością. Ciasto francuskie nie sprzyja zatem utrzymaniu diety mającej na celu redukcję zbędnych kilogramów. Często jedzone może przyczynić się do wzrostu masy ciała.

Wysoka zawartość cholesterolu w cieście francuskim, sprawia że jest ono niewskazane dla osób posiadających kłopoty z wątrobą i trzustką.

Ciasto francuskie zawiera dużo kalorii i ma średni indeks glikemiczny, który wynosi 59.