
Polski Instytut Żywienia i Żywności rekomenduje znaczne ograniczenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone w diecie. Wokół niego narosło wiele mitów. Poznaj najpopularniejsze z nich - szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Masło podwyższa cholesterol
W 100g, czyli w połowie kostki masła, znajduje się około 250 mg cholesterolu. Wydaje się to kolosalną ilością, zważywszy, że zalecana dzienna ilość zamyka się na 300 mg.
W tym przypadku warto pamiętać, że smarując kromkę chleba, używamy nie więcej, niż 5-10g, a do smażenia statystycznie wykorzystuje się do 30g.
Nie należy przesadzać, jednak zachowując te proporcje, nie ma co rezygnować z całkowitego spożywania masła.

Lepiej smażyć na oleju niż na maśle
Według opinii tłuszcze wielonasycone, czyli olej słonecznikowy, arachidowy, czy z pestek winogron, w wyniku wysokich temperatur. Podczas ich obróbki mogą tworzyć szkodliwe substancje, które mogą być rakotwórcze. Jaka jest prawda?
Faktem jest, że tłuszcze nasycone są bardziej wskazane do smażenia. Produkty takie jak masło extra, czy śmietankowe mogą nie sprawdzić się dobrze, gdyż łatwo się palą. Bezpieczniej jest używać masła klarowanego, które znacznie lepiej znosi temperatury.

Masło zawiera wyłącznie szkodliwe substancje
Masło nie tylko składa się z większości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera w sobie dużą ilość wapnia, a także korzystną dla zdrowia witaminę A i D.