https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te osoby powinny zrezygnować z jedzenia masła. Niektóre złe właściwości to tylko mity!

KP
Polski Instytut Żywienia i Żywności rekomenduje znaczne ograniczenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone w diecie. Wokół niego narosło wiele mitów. Poznaj najpopularniejsze z nich - szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.
Polski Instytut Żywienia i Żywności rekomenduje znaczne ograniczenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone w diecie. Wokół niego narosło wiele mitów. Poznaj najpopularniejsze z nich - szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii. pixabay
Jak to jest z tym masłem? Jedni zalecają, aby całkowicie z niego zrezygnować, drudzy uparcie twierdzą, że masło jest zdrowe. Postanowiliśmy sprawdzić najpopularniejsze mity dotyczące tego, czy masło jest zdrowe. Jak to zwykle bywa, prawda leży gdzieś pośrodku. Mity na temat masła znajdziesz w naszej galerii.

Masło jest produktem pochodnym od mleka. Wybierając je w sklepie, warto zwrócić uwagę na skład. Mowa szczególnie o tłuszczach. Masło, aby móc nazywać się masłem, powinno składać się z minimum 82% tłuszczu.

Polski Instytut Żywienia i Żywności rekomenduje znaczne ograniczenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone w diecie. Także American Heart Association zaleca, aby tłuszcze nasycone (te, w które bogate jest masło) stanowiły maksymalnie 5-6% dziennego zapotrzebowania na energię.

Mity na temat masła - lista

Wszystko jest więc dla ludzi, a masło jedzone z umiarem i dodawane do porannej kanapki z pewnością nie wyrządzi naszemu organizmowi wielkiej krzywdy. Zobacz w naszej galerii najpopularniejsze mity dotyczące masła.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska