
Sałata, różne rodzaje
Tutaj również wystarczy pojemnik z wodą, do którego wkłada się końcówkę sałaty, z której wyrastały liście. Miskę trzymamy w słonecznym miejscu, a liście co kilka dni spryskujemy wodą. Po około tygodniu zaczną pojawiać się korzenie oraz nowe liście. Można je zebrać lub przesadzić sałatę do ziemi.

Imbir
Kawałek imbiru moczymy przez noc w ciepłej wodzie, następnie kładziemy w pojemniku lub doniczce bokiem, przykrywamy ziemią i umieszczamy w nasłonecznionym miejscu. Gleba musi być stale wilgotna, a w ciągu kilku miesięcy wyrośnie sporo nowego imbiru.

Ziemniaki
Wystarczy gruby kawałek skórki z częścią ziemniaka, na której znajduje się „oczko”. Należy te części zostawić na noc do wyschnięcia, następnie włożyć je do ziemi z „oczkami” skierowanymi do góry.

Seler naciowy
To jedna z najłatwiejszych roślin do ponownego wyhodowania z resztek. Wystarczy odciąć końcówkę selera i umieścić go w płytkim naczyniu z odrobiną ciepłej wody na dnie. Miskę należy przechowywać w miejscu nasłonecznionym i stosunkowo ciepłym. Po około tygodniu liście zaczną rosnąć, możesz je zebrać lub przesadzić warzywo do ziemi i poczekać aż wyrośnie z niego pełnowymiarowa roślina.