
Zacznij hodować rośliny z resztek
Nie potrzeba dużej wiedzy ogrodniczej, aby zacząć hodować warzywa i owoce w domu. I to w dodatku z resztek, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Teraz, zamiast w koszu, wylądują w wodzie lub ziemi i za jakiś czas rozwiną nowe korzenie i łodygi. Tak to się robi >>>

Marchewka
Zachowaj końcówki marchewki (te, z których wyrasta natka), umieść je w pojemniku z wodą (odcięciem do dołu). W ciągu kilku dni pojawią się nowe, zielone listki. Można je wykorzystać, np. w sałatce lub pesto, lub czekać dłużej, przesadzić je do ziemi i cieszyć się własnymi marchewkami.

Ananas
Jest to możliwe, ale wymaga cierpliwości. Taka domowa hodowla może zająć nawet 2-3 lata, ale warto spróbować. Warto pamiętać, że ananasy potrzebują przestrzeni oraz ciepła, dlatego zimą trzeba by przestawić roślinę w miejsce, gdzie nie zmarznie. Odcinamy końcówkę z zielonymi liśćmi i umieszczamy ją w słoiku z wodą, tak aby było miejsce na korzenie. Kiedy się pojawią, przesadzamy roślinę do dużej donicy z ziemią. Aby zakwitnąć, ananasy wymagają pełnego słońca.

Cebula, Czosnek, Por i Szalotka
Wszystkie te rośliny można ponownie wyhodować z podstawy korzenia (cebula) lub z łodygi. Należy korzeń lub łodygę z częściami zielonymi umieścić w płytkim naczyniu wypełnionym wodą. Dość szybko pojawią się nowe pędy. Alternatywnie można posadzić je w swoim ogrodzie lub w doniczce na balkonie. Cebula i czosnek uformują nowe pojedyncze cebulki, a szalotka podzieli się i utworzy powiększy plony.