
WYSOKIE CIŚNIENIE TĘTNICZE KRWI
Sód jest odpowiedzialny za zatrzymywanie wody w organizmie a im więcej w organizmie płynów, tym wyższe ciśnienie krwi. Z tego powodu nadmierne spożycie soli może powodować wzrost ciśnienia tętniczego. Niektórzy mogą to zauważyć nawet od razu po zjedzeniu słonego posiłku.

USZKODZENIA SERCA I NACZYŃ KRWIONOŚNYCH
Najczęstszymi problemami zdrowotnymi powiązanymi ze spożyciem dużej ilości sodu jest wysokie ciśnienie krwi lub nadciśnienie. Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najniebezpieczniejszych chorób XXI wieku. Jest uważane za cichego zabójcę, ponieważ daje bardzo niewiele oznak i symptomów, które można zauważyć. Nadciśnienie jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia a badania pokazują, że wysokie ciśnienie krwi jest odpowiedzialne za ponad połowę wszystkich udarów i prawie połowę wszystkich chorób niedokrwiennych serca. Podwyższone ciśnienie krwi jest również czynnikiem ryzyka niewydolności serca, migotania przedsionków i chorób zastawek serca.

PRZYROST MASY CIAŁA I ZWIĘKSZENIE ILOŚCI TKANKI TŁUSZCZOWEJ
Zbyt dużo soli może powodować chwilową utratę wagi z powodu zatrzymywania wody, ale istnieje coraz więcej dowodów na to, że wysokie spożycie soli jest powiązane ze zwiększonym przyrostem masy ciała i tkanką tłuszczową. Badania wykazały, że istnieje bezpośredni związek między dietą bogatą w sód a nadwagą i otyłością, niezależnie od spożywanych kalorii i ich jakości.

ZWIĘKSZONE RYZYKO DEMENCJI
Demencja naczyniowa jest drugą najczęstszą postacią demencji u osób starszych. Każdy czynnik stylu życia, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych i jest powiązany z chorobami serca, ogólnie zwiększa ryzyko utraty pamięci i pogorszenia funkcji poznawczych związanych z demencją naczyniową. Badania pokazują związek między dietą bogatą w sól a demencją.