
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. To czas, który lubimy spędzać z najbliższymi przy świątecznym stole. Nie brakuje na nich tradycyjnych polskich potraw. Jednak niektóre jedzone w nadmiarze mogą szkodzić naszemu organizmowi, szczególnie wątrobie. Zobacz, jakie potrawy ograniczyć, jeśli zmagamy się z problemami wątroby. Szczegóły na kolejnych stronach ---->

Boże Narodzenie to ulubione święta Polaków. To czas rodzinnych spotkań, wspólnego kolędowania, ale i suto zastawionego stołu, pełnego tradycyjnych potraw. Mnóstwo na nim smażonych ryb, słodkich ciast i smakowitych pierogów. I choć kuszą swoim smakiem i zapachem, to są niewątpliwym wyzwaniem dla naszej wątroby.

A to narząd, który w naszym organizmie odgrywa kluczową rolę. Przetwarza wszystko to, co zjadamy i wypijemy. Z tłustymi i bardzo słodkimi potrawami może mieć nie lada wyzwanie. Dlatego nie można zapominać o zdrowej diecie również w czasie świąt.

Na co trzeba szczególnie zwracać uwagę? Dla wątroby największym wyzwaniem będą m.in. pierogi z kapustą i grzybami. To potrawa, która zawiera dużo tłuszczu i jest ciężkostrawna. Gdy zjemy takich pierogów za dużo może to doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości: wzdęć, bólu brzucha, nudności.