
Kolejną potrawą, na którą zwracają uwagę specjaliści to kutia. Po pierwsze: jest bardzo słodka, a po drugie: ma dużo maku, który "pęcznieje" w żołądku. Przy spożyciu dużych ilości może to powodować ból jamy brzusznej.

W czasie kolacji wigilijnej uważajmy także, by nie przejeść się krokietami. One również mogą doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości, głównie przez to, że są smażone na głębokim tłuszczu. Poza tym, podobnie jak w przypadku pierogów, musimy uważać na farsz.

Specjaliści zwracają uwagę, że także popularne świąteczne ciasta nie są wskazane w większych ilościach. Negatywnie na wątrobę może wpłynąć przejedzenie się sernikiem, makowcem lub piernikiem.

W czasie świąt, poza tradycyjnymi potrawami, na stołach pojawia się także alkohol - w mniejszych lub większych ilościach. On także nie jest sprzymierzeńcem wątroby i dodatkowo ją obciąża. Jego nadmierne spożycie może doprowadzić nawet do zapalenia tego narządu.