
Brokuły wpływają na słuch
BROKUŁY
Brokuły są bogate w witaminy E, C i kwas foliowy, które chronią komórki ucha przed uszkodzeniami antyoksydacyjnymi i sprzyjają wytwarzaniu nowych komórek, zmniejszając utratę słuchu.

Aronia wpływa na słuch
ARONIA
By poprawić słuch, warto włączyć do swojej diety produkty bogate w witaminy E, C i kwas foliowy. Chronią one komórki ucha przed uszkodzeniami antyoksydacyjnymi i sprzyjają wytwarzaniu nowych komórek, zmniejszając utratę słuchu. Składniki te znaleźć można między innymi w aronii.

Te produkty pogarszają słuch
CZEGO UNIKAĆ, ABY NIE POGARSZAĆ SŁUCHU?
By nie wpływać negatywnie na słuch, lepiej jeść jak najmniej słodyczy. Cukier podnosi poziom glukozy we krwi, a ta sprzyja uszkadzaniu naczyń krwionośnych w uszach.
Tłuszcze nasycone negatywnie wpływają na zdrowie i narząd słuchu, mogą powodować miażdżycę i zablokowanie przepływu krwi w tętnicy ślimakowej. To samo dotyczy używek, jak alkohol czy papierosy, które oddziałują na układ krwionośny i pogarszają słuch.
Sól zwiększa ciśnienie we krwi zwiększając intensywność szumów usznych, które utrudniają prawidłowy odbiór dźwięków.