
Łosoś i inne ryby
Ryby to znakomite źródło bardzo cennych dla mózgu kwasów tłuszczowych omega-3. Zwłaszcza polecane są tuńczyk, łosoś, makrela czy sardynki.

Orzechy, migdały i pestki dyni
Orzechy, migdały i pestki dyni zawierają kwasy omega-3, które są kluczowe dla zdrowia mózgu i wspierają funkcje poznawcze. Dodanie ich do owsianki lub jogurtu to prosty sposób na wzbogacenie śniadania o zdrowe tłuszcze. Dodatkowo, produkty te zawierają białko, błonnik i są doskonałym źródłem witaminy E.

Jagody i inne owoce
Jagody, banany, truskawki i borówki amerykańskie sąpełne antyoksydantów, które chronią komórki mózgowe przed procesami degeneracyjnymi. To także dobre źródło błonnika.

Warzywa liściaste
Warzywa liściaste (szpinak, jarmuż) są bogate w witaminy z grupy B oraz antyoksydanty. Ich obecność w diecie może wspierać funkcje poznawcze i chronić mózg przed uszkodzeniami. Można włączyć je do śniadania na przykład w formie koktajlu warzywnego lub warzywno-owocowego.