https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te produkty na śniadanie poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Oto TOP 7 produktów - to na śniadanie zalecają neurolodzy

Agnieszka Kasperek
Wideo
od 7 lat
Mózg to najważniejszy, a zarazem najbardziej skomplikowany organ w ciele człowieka. Jego prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego. Mózg do pracy potrzebuje paliwa czyli pokarmu. Dlatego tak ważne jest, by to co jemy, zwłaszcza na początku dnia, było wartościowe i dostarczało cennych dla mózgu składników. Oto, jaką dietę polecają na śniadanie neurolodzy, by poprawić pracę mózgu, pamięć i koncentrację.

Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który może znacząco wpłynąć na naszą zdolność koncentracji, pamięć oraz ogólną pracę mózgu. Wartościowe śniadanie to nie tylko paliwo dla mózgu, ale może również poprawić nastrój i zmniejszyć poziom stresu.

Śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnej energii po nocnym odpoczynku. Badania naukowe pokazują, że osoby regularnie jedzące zdrowe śniadanie mają lepsze wyniki w testach badających zdolności poznawcze.

Niestety, często z rana sięgamy po produkty wysoko przetworzone i zawierające duże ilości cukru. Cukry proste negatywnie wpływają na pracę mózgu. Powodują szybkie skoki poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do nagłych spadków energii i trudności z koncentracją.

Co jeść na śniadanie?

Zdrowe śniadanie powinno być zrównoważone i bogate w składniki odżywcze. Co warto jeść na śniadanie? Produkty naturalne, nieprzetworzone, pełnoziarniste, bogate w białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Dieta obfita w owoce, warzywa, ryby (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk), orzechy i oliwę z oliwek może znacząco poprawić funkcje poznawcze. Te produkty bowiem zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, szczególnie DHA, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla utrzymania zdrowia neuronów czyli podstawowych komórek mózgowych. Antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach chronią mózg przed stresem oksydacyjnym, który jest jednym z czynników przyspieszających procesy starzenia się komórek mózgowych.

Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem energii na cały dzień. Zawierają węglowodany złożone, które stopniowo uwalniają energię, co pozwala na utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu unikamy nagłych spadków energii i poprawiamy naszą koncentrację.

Białka i zdrowe tłuszcze

Białka są niezbędne do budowy i regeneracji komórek, także mózgowych. Zdrowe tłuszcze, takie jak te zawarte np. w orzechach, nasionach czy awokado, są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Pomagają w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniami.

Witaminy i minerały

Witaminy i minerały również odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia mózgu. Witamina B6, B12 oraz B9 (kwas foliowy) są niezbędne dla produkcji neuroprzekaźników, które wpływają na nastrój i zdolności poznawcze. Minerały, takie jak magnez i cynk, również mają istotne znaczenie dla pracy mózgu. Magnez wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, a cynk wpływa na pamięć i koncentrację. Minerały znajdziemy w pestkach dyni, migdałach czy kakao, a najlepszym źródłem witamin są warzywa i owoce.

Produkty na śniadanie wspomagające pracę mózgu

Regularne spożywanie zdrowego śniadania może znacząco poprawić naszą pamięć, koncentrację i ogólną wydajność umysłową. Zobacz w poniższej galerii, co jeść rano, aby mieć sprawny mózg i cieszyć się lepszym samopoczuciem. Oto TOP 7 produktów -to na śniadanie zalecają neurolodzy.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska