https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te produkty podnoszą cukier we krwi bardziej niż baton. Dietetycy radzą uważać

Joanna Gólczyńska
Takie produkty najbardziej podnoszą poziom cukru we krwi. Lepiej ich unikaj.
Takie produkty najbardziej podnoszą poziom cukru we krwi. Lepiej ich unikaj. pixabay
Indeks glikemiczny (IG) to kluczowy wskaźnik dla osób zmagających się z cukrzycą. Produkty o wysokim IG mogą prowadzić do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, co jest niekorzystne zarówno dla zdrowia, jak i dla utrzymania prawidłowej masy ciała. Sprawdź, czym jest indeks glikemiczny oraz na jakie produkty należy szczególnie uważać.

Indeks glikemiczny - czym jest?

Indeks glikemiczny to skala, która ocenia, jak szybko spożywany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi. Jest to szczególnie istotne dla osób z cukrzycą. Produkty o wysokim IG powodują szybki wzrost poziomu cukru, co może być problematyczne dla zdrowia.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to głównie te bogate w łatwo przyswajalne węglowodany. Do tej grupy należą biały chleb, słodycze, napoje gazowane oraz niektóre rodzaje owoców. Spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak insulinooporność czy nadwaga. Dlatego tak ważne jest, aby osoby z cukrzycą oraz te dbające o wagę, zwracały uwagę na IG spożywanych produktów.

Takie produkty mają najwyższy indeks glikemiczny

W poniższej galerii lista popularnych produktów spożywczych o bardzo wysokim IG. Niektóre są bardziej niebezpieczne niż baton czy inne słodycze. Lepiej ogranicz ich spożycie.

Dieta przy cukrzycy

Dla osób z cukrzycą i tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi, kluczowe jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Produkty te powodują wolniejsze i stabilniejsze wzrosty poziomu glukozy we krwi.

Oto lista produktów o niskim IG, które warto włączyć do diety:

  • Awokado (IG 10)

  • Agrest (IG 15)

  • Wiśnie (IG 22)

  • Maliny (IG 25)

  • Sałata (IG 10)

  • Kapusta (IG 15)

  • Ogórek (IG 15)

  • Cukinia (IG 15)

  • Kasza jęczmienna (IG 25)

  • Kasza gryczana (IG 45)

  • Chleb z otrębami (IG 44)

Wysokość indeksu niektórych produktów można także obniżyć odpowiednio je przygotowując. Na przykład ziemniaki charakteryzują się średnim indeksem glikemicznym (60-65). Jednak po ugotowaniu ich indeks rośnie do około 90. Czy cukrzycy powinni zrezygnować z gotowanych ziemniaków? Niekoniecznie! Jeśli chcesz obniżyć IG gotowanych ziemniaków zjedz je z dodatkiem zdrowego tłuszczu np. oliwy oraz chudego mięsa.

Aktywność fizyczna a cukrzyca

Co ciekawe, na poziom cukru we krwi może wpływać zarówno niedostateczna, jak i zbyt intensywna aktywność fizyczna. Szczególną ostrożność należy zachować wykonując ćwiczenia, przy których komórki mogą nie być wystarczająco dotlenione (np. intensywny trening siłowy).

Lekarze zalecają codziennie poświęcić około godzinę na aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności: bieganie, pływanie, szybki marsz, jazda na rowerze.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska