
Wysokie temperatury nie sprzyjają żywności, za to bardzo lubią je bakterie, które latem rozwijają się w jedzeniu w zawrotnym tempie, przyspieszając proces psucia.
W galerii prezentujemy listę produktów, które najszybciej psują się latem. Lepiej na nie uważaj!

Gotowany ryż
Wiele osób pozostawiając gotowany ryż do wystygnięcia lub zabierając go do pracy nie zdaje sobie sprawy, jak błyskawicznie rozwijają się w nim bakterie Bacillus cereus. Zatrucie może skutkować wzdęciami, biegunką, wymiotami. Jeśli gotujemy ryż na później, schłodźmy go zaraz po przygotowaniu w lodówce.

Żywność w konserwach
Chętnie zabieramy je na letnie biwaki, dlatego wiele osób może zdziwić obecność konserw w tym zestawieniu. Otóż nie lubią one ciepła - powinny być przechowywane w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, wtedy zachowują świeżość na wiele miesięcy. W cieple stają się pożywką dla bakterii.

Świeże owoce i warzywa
Latem nawet brzoskwinie, banany i cytrusy trzymajmy krócej na blacie niż jesienią i zimą. Po maksymalnie dwóch dniach schowajmy je do lodówki, chyba że dysponujemy spiżarnią lub piwnicą. Z kolei warzywa najlepiej od razu po zakupie schować do lodówki. Warzywa i owoce mają dużo wody, która sprzyja rozwojowi pleśni.