1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Wysokie temperatury nie sprzyjają żywności, za to bardzo...
fot. pixabay

Wysokie temperatury nie sprzyjają żywności, za to bardzo lubią je bakterie, które latem rozwijają się w jedzeniu w zawrotnym tempie, przyspieszając proces psucia.

W galerii prezentujemy listę produktów, które najszybciej psują się latem. Lepiej na nie uważaj!

2 z 9
Gotowany ryż...
fot. pixabay

Gotowany ryż

Wiele osób pozostawiając gotowany ryż do wystygnięcia lub zabierając go do pracy nie zdaje sobie sprawy, jak błyskawicznie rozwijają się w nim bakterie Bacillus cereus. Zatrucie może skutkować wzdęciami, biegunką, wymiotami. Jeśli gotujemy ryż na później, schłodźmy go zaraz po przygotowaniu w lodówce.

3 z 9
Żywność w konserwach...
fot. pixabay

Żywność w konserwach

Chętnie zabieramy je na letnie biwaki, dlatego wiele osób może zdziwić obecność konserw w tym zestawieniu. Otóż nie lubią one ciepła - powinny być przechowywane w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, wtedy zachowują świeżość na wiele miesięcy. W cieple stają się pożywką dla bakterii.

4 z 9
Świeże owoce i warzywa...
fot. pixabay

Świeże owoce i warzywa

Latem nawet brzoskwinie, banany i cytrusy trzymajmy krócej na blacie niż jesienią i zimą. Po maksymalnie dwóch dniach schowajmy je do lodówki, chyba że dysponujemy spiżarnią lub piwnicą. Z kolei warzywa najlepiej od razu po zakupie schować do lodówki. Warzywa i owoce mają dużo wody, która sprzyja rozwojowi pleśni.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

Zobacz również

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"