Istnieje grupa produktów, która pod wpływem wysokich temperatur psuje się szybciej od innych. W czasie letnich upałów nie należy więc ich wystawiać na blat i trzymać poza lodówką dłużej niż to konieczne. W przeciwnym razie może się okazać, że sięgniemy po jedzenie zepsute, nawet jeżeli nie zaobserwujemy charakterystycznej pleśni czy zmiany zapachu - te objawy pojawiają się dopiero po czasie.
Te produkty psują się najszybciej latem. Uważaj - tym się najłatwiej zatrujesz w ciepłe dni!
Prezentujemy listę produktów, których lepiej nie brać ze sobą na wycieczkę latem i nie trzymać poza lodówką zbyt długo. W nich pod wpływem ciepła najszybciej rozwijają się bakterie.
Takie produkty najszybciej psują się latem - zobacz w galerii:
Objawy zatrucia pokarmowego
Objawy spożycia zepsutego jedzenia są bardzo nieprzyjemne. Mogą pojawić się już 30-60 minut od spożycia posiłku. Wśród nich najczęściej wymienia się:
- wymioty i biegunkę,
- kurczowe bóle brzucha,
- nudności i wzdęcia,
- gorączkę,
- bóle mięśni,
- bóle głowy,
- ogólne osłabienie.
