
Mięso
Mięso w upał psuje się bardzo szybko, dlatego należy je wyjąć z lodówki tylko bezpośrednio przed przygotowaniem lub spożyciem. Pozostawione na blacie zacznie się psuć już po godzinie. Ważne - ta zasada tyczy się także rozmrażania produktu. Nigdy nie rozmrażaj mięsa w temperaturze pokojowej, lepiej wybierz dłuższą lecz bezpieczniejszą opcję - czyli rozmrażanie w lodówce.

Ryby i owoce morza
Z rybami i owocami morza jest podobnie jak z mięsem. W temperaturze pokojowej nie powinny leżeć dłużej niż dwie godziny, a w upał ten czas dodatkowo może być krótszy. Lepiej więc nie ryzykować nawet godziny i wyjąc je bezpośrednio przed ugotowaniem lub ugrillowaniem.

Produkty mleczne
W nabiale narażonym na wysokie temperatury szybko mogą się namnożyć pałeczki Salmonelli. Pamiętajmy o tym zabierając latem jogurt czy serek wiejski na wycieczkę lub do pracy. Produkty mleczne nie powinny przebywać poza lodówką dłużej niż dwie godziny.

Wędliny
Przechowywanie wędlin kilka godzin poza lodówką może skutkować zakażeniem listeriozą i gronkowcem. Warto o tym pamiętać przygotowując kanapki do pracy lub szkoły - możemy je zjeść na śniadanie lecz do lunchu raczej nie przetrwają w dobrym stanie.