
4. JAJKA
Jaja zawierają zarówno białko, jak i witaminę D. Niezależne od sposobu podania - jajecznica, smażone czy gotowane na twardo - jajka to doskonały wybór na śniadanie, jeśli zależy nam na odżywieniu skóry.
Aby uzyskać dodatkowe działanie przeciwstarzeniowe, warto do jajek dodać takie warzywa, jak szpinak, jarmuż lub papryka. To dawka witaminy C, która pomoże rozjaśnić wygląd skóry a także witamin E i K, które wspomagają przepływ krwi, zmniejszają ciemne plamy na skórze i nawilżają.

5. TOFU
Weganie mogą zamienić jajecznicę na tofucznicę. Tofu zawiera białko, które jest jednym z budulców komórek skóry, a także izoflawony sojowe, które, jak stwierdzono, znacznie redukują zmarszczki i poprawiają elastyczność skóry. Tofu jest także dobrym źródłem cynku, który pomaga zapobiegać uszkodzeniom organizmu przez wolne rodniki i pomaga w naprawie komórek. Dodanie warzyw i awokado do tofu będzie świetnym źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które chronią skórę.

6. POMIDORY
Produkty takie jak pomidory zawierają likopen, który może złagodzić uszkodzenia skóry. Pomidory można dodać do jajek czy tostów z awokado.
Badania wykazały, że składniki zawarte w pomidorach mają działanie przeciwzapalne i zmniejszają wrażliwość skóry na promieniowanie UV. Pomidory są również bogate w witaminy z grupy B, które działają przeciwstarzeniowo i mogą zmniejszać uszkodzenia słoneczne, plamy starcze, drobne linie i zmarszczki, a jednocześnie przyczyniają się do naprawy komórek.

7. BORÓWKI
Dodając borówki czy inne owoce jagodowe do porannej miski owsianki lub jogurtu, dostarczamy polifenoli, które mają znane działanie ochronne i zapobiegają wczesnym oznakom starzenia się skóry.
Polifenole mogą zasadniczo działać jak filtry przeciwsłoneczne, pomagając chronić komórki skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV.