Zdrowe nawyki żywieniowe
Zdrowa, zbilansowana dieta zawierająca produkty ze wszystkich grup żywieniowych to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia. W naszej diecie koniecznie powinny się znaleźć owoce i warzywa, najlepiej z ekologicznych upraw, potrzebne są także produkty mleczne, jajka, zboża. Do diety można też włączyć mięso i jego przetwory, jednak tu należy uważać, gdyż są one często źródłem niebezpiecznych dla zdrowia nitrozoamin (zwłaszcza mięso peklowane i wędzone). Bardzo ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu, najlepiej pić czystą wodę, choć soki owocowe i warzywne są również dobrym uzupełnieniem diety i źródłem witamin.
Zobacz także: Dieta japońska. Kryje się w niej tajemnica długowieczności. To jedzą Japończycy
Szkodliwe substancje w żywności
Warto wiedzieć, że większość substancji szkodliwych dla zdrowia pochodzi z konserwantów stosowanych do przedłużenia terminu przydatności do spożycia, a także powstają one powstają podczas obróbki termicznej żywności. Dlatego najlepiej jest przygotowywać żywność bezpośrednio przed jedzeniem, stosować jak najkrótszą obróbkę termiczną i nie przechowywać resztek.
Są jednak też takie produkty, które po prostu są szkodliwe dla naszego zdrowia, niezależnie od tego, jak je przygotujemy. Zawierają niebezpieczne związki chemiczne, na przykład rtęć, i najlepiej stosować je w naszej diecie z umiarem. ]W tych produktach spożywczych jest najwięcej toksyn. Zobacz listę w poniższej galerii.
