
W naszej kuchni posiadamy wiele cennych przypraw, które nie tylko odmieniają smak naszych potraw, ale mogą także pomóc nam w walce z przeziębieniem i katarem.

Rozmaryn
Jest to bardzo skuteczne zioło w walce z wszelkiego rodzaju stanami zapalnymi, dzięki czemu pomóc może wam w problemach z górnymi drogami oddechowymi. Co więcej, zawarte w rozmarynie substancje czynne mogą zmniejszać katar i kaszel. Wyciągi, pomagają zwalczać bakterie, co w wielu przypadkach ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Majeranek
Szczególne zastosowanie, majeranek znajdzie w przypadku kataru. Zawarte w nim składniki pomagają zmniejszać przekrwienie i obrzęk błony śluzowej nosa, dzięki czemu przynosi ulgę i ułatwia oddychanie. By tego było mało, za sprawą witaminy a i c oraz wapnia i żelaza odbudowuje i wzmacnia odporność.

Goździki
Za sprawą zawartego w sobie eugenolu, goździki już lata temu wpisały się do kluczowych elementów medycyny tradycyjnej. Ich główną funkcją jest działanie przeciwbólowe, jednak z powodzeniem sprawdzą się także w przeciwbakteryjnie i odkarzająco.