
Spożywanie ryb to zdrowa i ekologiczna alternatywa dla mięsa zwierzęcego. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka oraz cennych witamin i minerałów.
Niektóre rodzaje ryb, dzięki swoim właściwościom mogą znacząco wspomóc dietę odchudzającą. Oto lista ryb, które pomogą Ci schudnąć! Zobacz w naszej galerii, o jakie ryby chodzi

DORSZ
W 100 g pieczonego dorsza znajduje się zaledwie 80 kcal. Dodatkowo jest bogaty w witaminy B12 i B6, niacynę, a także witaminy E, A i C. Jest dobrym źródłem fosforu, potasu, selenu.

TOŁPYGA
Sto gram tołpygi to zaledwie 86 kcal oraz blisko 17 g białka, które wspiera metabolizm. Dodatkowo ryba ta jest źródłem żelaza, wapnia, selenu oraz witamin z grupy B.

SZCZUPAK
Ta dorodna ryba także należy do chudych - 100 gram to jedynie 81 kcal. Szczupak jest także bogaty w białko (18,4 g) , witaminy z grupy B, fosfor oraz selen.