
AMUR
100 g świeżego filetu z amura to jedynie 67 kcal oraz 13.8 g białka. Lepiej jednak unikać smażenia go - znacznie zdrowszy jest pieczony lub gotowany na parze. Zawiera witaminy A, D i z grupy B oraz żelazo, cynk, potas, magnez i fosfor.

SANDACZ
Sandacz również ma niewiele kalorii - ok. 91 kcal, a także dużą ilość białka - 19,4 g. To dobre źródło selenu (pokrywa aż 80% dziennego zapotrzebowania), witaminy B12 oraz witaminy D.

MINTAJ
W 100 g mintaja jest zaledwie 56 kalorii, ok. 16,6 g białka, 0,6 g tłuszczy. Ryba ta zawiera cenne minerały takie jak potas, fosfor oraz selen.

MORSZCZUK
To kolejna chuda ryba w naszym zestawieniu. 100 g dostarcza do organizmu około 89 kalorii, duża zawartość biała (ok. 18,3 g) pozwala uzupełnić niedobory diety, a także pozytywnie wpływa na metabolizm. Znajdziemy w niej również cenne witaminy i minerały, takie jak wapń, potas, selen, fosfor, niacynę i witaminę B12.