
Carpaccio
Składniki: mozzarella w kulce, pomidory, krem balsamiczny, zioła prowansalskie/świeża bazylia, rukola
Wykonanie: ser i pomidory kroimy w plastry. Układamy naprzemiennie na talerzu, by powstał okrąg. W środek wkładamy liście rukoli. Polewamy lekko kremem balsamicznym i posypujemy ziołami

Sałatka makaronowa
Składniki: 100 g makaronu (najlepiej kolorowy), 150 g sera feta, 150g brokułu, 50g oliwek, kilka pomidorów koktajlowych, groszek lub kukurydza z puszki, 1/2 czerwonej cebuli, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka majonezu
Wykonanie: ugotowany, odcedzony makaron łączymy z serem pokrojonym w kosteczkę, kukurydzą/groszkiem, pokrojonymi na połówki pomidorkami, posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę oraz majonez. Wszystko delikatnie mieszamy.