
Mokra zgnilizna korzeni - pod koniec okresu wegetacji na części korzenia wystającej z podłoża pojawiają się wodniste, brązowe plamy. W dotyku, tkanki w obrębie plam są maziste z wyczuwalnym nieprzyjemnym zapachem. Zgnilizna z korzeni rozszerza się na ogonki liściowe, co prowadzi do ich więdnięcia, brązowienia i obumierania całej rozety.

Rizoktonioza - liście poczynając od dołu więdną, żółkną, a następnie obumierają. Przed zbiorem na części korzeni znajdującej się nad podłożem pojawiają się wodniste, brązowe szybko powiększające się plamy. Niekiedy obumarłe tkanki pokrywają się jasnobrązową grzybnią.

Fuzarioza warzyw korzeniowych - system korzeniowy chorych roślin jest bardzo zredukowany w porównaniu do roślin zdrowych. Liście - poczynając od dołu - więdną, żółkną, a następnie obumierają. Pod rozetą liściową na korzeniu powstaje brązowa zgnilizna obejmująca cały obwód pędu. Po zbiorze korzeni na ich powierzchni widoczne są soczewkowate plamy gnilne. Plamy biorą swój początek w miejscu wyrastania korzeni bocznych lub uszkodzeń mechanicznych. Z czasem plamy powiększają się w duże powierzchnie zsiniałych tkanek obejmujących warstwy podskórne korzenia. Po pewnym czasie tkanki w obrębie plam pękają podłużnie i sucha zgnilizna tkanek zmienia się w mokrą. Wyrastające z chorych korzeni pędy więdną, brązowieją i obumierają.

Zgnilizna twardzikowa - przy podstawie ogonków liściowych oraz na części korzenia znajdującego się nad powierzchnią podłoża pojawiają się wodniste, brązowe, szybko powiększające się plamy, a na nich biała, zbita, watowata grzybnia. Chore liście więdną, obumierają i opadają. Na części korzeni spichrzowych znajdującej się nad powierzchnią pojawiają się wodniste, brązowe szybko powiększające się plamy.