
Mszyca wierzbowo-marchwiowa - wskutek żerowania mszyc na najmłodszych liściach następuje ich kędzierzawienie i żółknięcie, a z czasem brązowienie i zasychanie. Uszkodzone rośliny pokryte są spadzią, która jest wydzielana podczas żerowania oraz wylinkami i martwymi mszycami. Przy dużym nasileniu mszyc korzenie są słabo wykształcone, a plon znacznie zmniejszony. Mszyce przenoszą wiele wirusów.

Osiewnik rolowiec - drutowce żerują na wszystkich podziemnych częściach roślin uszkadzając korzenie, co może powodować żółknięcie, zasychanie oraz obumieranie roślin. Zagrażają roślinom już na początku rozwoju. Mogą uszkadzać kiełkujące nasiona.

Chrabąszcz majowy - pędraki podgryzają korzenie roślin powodując ich więdnięcie, żółknięcie i zasychanie. Podczas masowych pojawów na plantacjach pietruszki tworzą się tak zwane łysiny.

Rolnica zbożówka - gąsienice uszkadzają nadziemne i podziemne części roślin, często wciągając ich fragmenty do swoich podziemnych kryjówek. Młode gąsienice mogą także uszkadzać liście. Wskutek zniszczenia młodych roślin powstają tzw. łysiny. Gąsienice wygryzają płytsze lub głębsze dziury w korzeniach wskutek czego uszkodzone rośliny tracą wartość handlową.