
Witamina C
Jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia. Główne źródła witaminy C to natka pietruszki, czerwona papryka, acerola, brukselka, brokuły, kalafior, szpinak, czarne porzeczki, kiszonki, truskawki, kiwi, pomarańcze, cytryny, maliny, grejpfruty, dzika róża.

Witamina A
Występuje w produktach pochodzenia roślinnego: marchew, dynia, natka pietruszki, papryka, szpinak, botwina, groszek zielony, brukselka, brokuły, pomidory, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, jak i produktach pochodzenia zwierzęcego: wątroba, sery, jaja, masło, tuńczyk, węgorz.

Witamina E
Jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy hamujących starzenie się komórek. Najbogatszym jej źródłem są oleje: z zarodków pszenicy, słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, a także ziarna słonecznika, kiełki oraz zielone warzywa liściaste. Znajdziemy ją też w niewielkich ilościach w rybach, drobiu i mleku.

Witamina D
Najwięcej witaminy D zawierają produkty mleczne i tłuste ryby morskie. Zaleca się spożycie sera podpuszczkowego, tuńczyka, śledzi, szprotek oraz żółtek jaj. Te produkty powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu - zwłaszcza ryby. Źródłem witaminy D są głównie promienie słoneczne.