
GROSZEK PTYSIOWY
W groszku ptysiowym znajduje się między innymi biała mąka, jajka, sól, niezdrowy tłuszcz i znikome ilości składników odżywczych. Groszek ptysiowy lepiej zastąpić cieciorką, która zawiera cenne składniki, takie jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, fosfor, wapń, selen, potas, miedź i błonnik pokarmowy.

SUSZONE OWOCE
Suszone owoce to podstępny dodatkowy cukier, który sprawia, że zdrowe odżywianie jest trudniejsze niż powinno być. Zamiast suszonej żurawiny czy rodzynek lepiej wybierać świeże owoce do sałatki.

BIAŁE PIECZYWO
Wielu miłośników sałatek podaje je z białym pieczywem. Wyroby piekarnicze z białej mąki podnoszą stężenie cukru we krwi, wywołują zmęczenie i przyczyniają się do alergii pokarmowych. Zamiast białego, lepiej wybrać produkty pełnoziarniste, które są bogate w błonnik wpływający korzystnie na pracę jelit i pomagający zachować szczupłą sylwetkę.

SMAŻONE DODATKI
Niezależnie od tego, czy chodzi o smażony ser, kurczaka czy smażoną cebulę, tłuszcz w tych pozornie nieszkodliwych dodatkach szybko się kumuluje.