
JOGURTY
Podobnie jak mleko, czy masło, jogurty nie powinny być przechowywane na drzwiach lodówki ze względu na częste i duże zmiany temperatury, jakie na nich zachodzą.

SER
Zarówno ser biały, jak i sery żółte czy pleśniowe nie powinny być trzymane na drzwiach lodówki. Wysoka i zmienna temperatura może skrócić ich przydatność do spożycia.

ŚMIETANA
Podobnie jak jajka, mleko, masło czy jogurty, także śmietana nie powinna być przechowywana na drzwiach lodówki ze względu na częste i duże zmiany temperatury, jakie na nich zachodzą.

Co w takim razie można przechowywać na drzwiach lodówki bez obawy, że zmiany temperatur wpłyną na świeżość i skrócą datę przydatności do spożycia?
Majonez, ketchup, musztarda, sosy, majonez, woda butelkowana, napoje gazowane, soki czy nawet przyprawy najlepiej sprawdzają się właśnie w drzwiach lodówki. Dlaczego? Drzwi są najcieplejszym obszarem lodówki i powinny być zarezerwowane dla żywności najbardziej odpornej na zepsucie. Można tu zatem przechowywać produkty spożywcze, które mogą wytrzymać wahania temperatury.