MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten napój był popularny w latach 90.XX wieku. Taki kruszon uruchomi wspomnienia. Po pierwszym łyku koleżanki poproszą o przepis

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kruszon zrobisz na białym winie, kompocie truskawkowym i wodzie gazowanej. Dodaj świeże owoce i listki ulubionych ziół.
Domowy kruszon zrobisz na białym winie, kompocie truskawkowym i wodzie gazowanej. Dodaj świeże owoce i listki ulubionych ziół. 123rf.com/ sarsmis/zdjęcie ilustracyjne
Zastanawiasz się, co podać do picia na letnie przyjęcie? Podsyłam ci sprawdzony przepis na kruszon truskawkowy. Ten słodki przysmak cieszy się popularnością na spotkaniach z przyjaciółkami. Ten lekki napój alkoholowy zrobisz na bazie kompotu truskawkowego, słodkiego białego wina, gazowanej wody mineralnej i świeżych owoców. Przed podaniem ozdabiam szklanki listkami świeżej mięty. Poznaj przepis na drink prosto z lat 90. XX wieku.

W skrócie

Przepisy na kruszony często spotykałam w czasopismach i książkach kulinarnych w połowie lat 90. XX wieku. Na zdjęciach prezentowano je w eleganckich kieliszkach, których ranty zdobiono cukrem. Jako kontrastujący akcent kolorystyczny często układano obok plasterek cytryny, pomarańczy lub wstążkę ze skórki cytrynowej. Kruszony zrobione z pomarańczy, brzoskwiń w puszce lub ananasa podawano przez cały rok. W lecie zachęcano do korzystania ze świeżych owoców np.: moreli, malin, truskawek lub czerwonych porzeczek. Przed podaniem radzę schłodzić kruszon w lodówce i dodać do niego kilka kostek lodu. Jeśli planujesz podać go na imprezę wśród koleżanek, to wygląd kostek lodu możesz udekorować listkami kwiatów jadalnych lub ziół.

Kruszon – przepis na chłodzący napój z truskawkami

Liczba porcji: dla 10-15 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie w lodówce (minimum 1 godzina).
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 300 g truskawek bez szypułek,
  • 2 l kompotu truskawkowego,
  • 500 ml półsłodkiego wermutu,
  • 1 l półsłodkiego białego wina,
  • 0,5 l gazowanej wody, mineralnej,
  • 7 kostek lodu,
  • 8 listków mięty do podania.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić kruszon z truskawkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku truskawki umyj, odsącz z wody i usuń szypułki.
  2. Umyte owoce włóż do dzbanka lub szklanej wazy.
  3. Wlej kompot truskawkowy wraz z wermutem i białym winem.
  4. Kruszon wstaw do lodówki, aby się przegryzł.
  5. Przed podaniem wlej schłodzoną gazowaną wodę mineralną i dodaj kostki lodu.
  6. Listki mięty umyj i posiekaj.
  7. Zioła dodaj do kruszonu i podawaj gościom na stół.
  8. Jeśli kruszon jest w wazie, nie zapomnij podać do niej chochelki do nalewania napoju.

Sposób podania kruszonu

Klasyczny kruszon możesz podawać w kieliszkach jak do margarity. Smukła nóżka i szeroka czasza kieliszka świetnie sprawdzi się do owocowego drinka. W łatwy sposób można wyłowić owoce. Podobne do nich są także kieliszki „szampanki”, które ładnie zaprezentują dekoracje takie jak skórka pomarańczowa i listki melisy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ten napój był popularny w latach 90.XX wieku. Taki kruszon uruchomi wspomnienia. Po pierwszym łyku koleżanki poproszą o przepis - Strona Kuchni

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska