
Olej wytłoczony w domu ma wiele cennych właściwości. Przede wszystkim dlatego, że jest wyciskany w niskiej temperaturze – do 42 stopni Celsjusza. Dlaczego olej tłoczony na zimno jest najzdrowszy? Z jakich nasion można wycisnąć olej? Ile kosztuje domowa prasa? Odpowiedzi na te pytania szukajcie w naszej galerii.

Do tłoczenia oleju nadają się nasiona: gorczycy, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika, dyni, rzepaku, maku, czarnuszki, konopi, wiesiołka, pistacji, migdałów, orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych, piniowych, nerkowca, brazylijskich, makadamia).

Świeży olej trzeba przechowywać w lodówce. Należy go spożyć w ciągu trzech tygodni.

Ręczną prasę olejową można kupić za ok. 400 zł. Elektryczne zaczynają się od 600 zł, do ponad 2 tys. zł. Wyglądem przypominają maszynki do mielenia mięsa. Producenci zalecają dokładne czyszczenie urządzenia po każdym użyciu. Jest to szczególnie ważne, gdy wyciskamy olej z małych nasion, np. maku albo wiesiołka.