Tłusty czwartek 2018. Przepis na pączki Magdy Gessler [SPRAWDZONY PRZEPIS NA PĄCZKI - 8.02.2018]

mm
Mamy idealny przepis na pączki.
Mamy idealny przepis na pączki. Andrzej Banas / Polska Press
Tłusty czwartek 2018. W tym roku tłusty czwartek przypada 8. lutego. W ten dzień będziemy zajadać się głównie pączkami. Szukacie dobrych przepisów? Mamy dla was sprawdzony przepis na PĄCZKI MAGDY GESSLER. Przepis na pączki nie jest skomplikowany. Sprawdźcie!
Tłusty czwartek 2018. W tym roku tłusty czwartek przypada 8 lutego. W ten dzień będziemy zajadać się głównie pączkami. Szukacie dobrych przepisów? Mamy dla was sprawdzony przepis na PĄCZKI MAGDY GESSLER. Przepis na pączki nie jest skomplikowany. Sprawdźcie!Przepis na pączki Magdy Gessler znajdziesz na kolejnych slajdach --->"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartkuŹródło: Agencja TVN/x-news

Przepis na pączki Magdy Gessler. Idealny na tłusty czwartek!

TŁUSTY CZWARTEK 2018 - PRZEPIS NA PĄCZKI MAGDY GESSLER
Jeżeli nie macie sprawdzonego przepisu na pączki, to ten jest idealny. Z pewnością pączki z tego przepisu będą smakowały całej rodzinie. Jak je przygotować? Sprawdźcie poniżej jakie trzeba mieć składniki i jakie należy wykonać czynności.

PRZEPIS NA PĄCZKI MAGDY GESSLER

Składniki:
2 kg mąki szymanowskiej
300 g cukru
30 jajek
500 g masła
500 ml mleka
2 opakowania cukru waniliowego
pół łyżeczki soli
100 g drożdży
2,5 kg smalcu
konfitura
domowy lukier

Do mleka trzeba dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże. Podgrzewać i mieszać, aż cukier i drożdże się rozpuszczą. Gdy mleko będzie miało temperaturę ok. 30-35 stopni wsypać szklankę mąki. Następnie zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Zobacz także:Faworki Magdy Gessler. Przepis na faworki nie tylko na tłusty czwartek [SPRAWDZONY PRZEPIS NA FAWORKI - 6.02.2018]

Z 20 jajek oddziel żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jajek i 200 g cukru, cukier waniliowy i sól podgrzewać i wymieszać trzepaczką do temperatury 30-35 stopni.

Gdy objętość masy z drożdży powiększy się dwukrotnie wymieszaj go z masą jajeczną. Wsyp do tego 1,2 kg mąki i wymieszaj rękami. Ciasto wyrabiaj aż nabierze konsystencji i nie będzie się przyklejać. Podsypuj je też mąką. Na koniec dodaj roztopione masło.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W trakcie rośnięcia krótko wyrabiaj ciasto rękoma.

Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój na małe kawałki. Każdy należy spłaszczyć i położyć na nich konfiturę, a następnie zlepić jak sakiewkę. Następnie pączkom nadaj kulisty kształt. Ułóż zlepieniem do dołu i przykryj ściereczką na 30-45 minut.

W rondlu do temperatury 180 stopni rozgrzej smalec. Smaż pączki porcjami i obracaj je. Na koniec odsącz je od tłuszczu na ręczniku papierowym i polej lukrem.

"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartku
Źródło: Agencja TVN/x-news

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Emilia
Super przepis :D
Nam wyszło równe 50 sztuk
L
Lysy
Jak Gessler to uważajmy na wlosy w wypiekach ,a wogole to obleśne babsko Paczki o tej nazwie sa BE BEEEEEEEEE
f
filemon
Kali, który nie znać polski, to pisał?
Dodaj ogłoszenie