Tłusty czwartek 2018. Skąd się wzięła tradycja?
Korzenie tłustego czwartku sięgają czasów pogańskich i pożegnania zimy. Najpierw jedzono spore ilości mięsa i słoniny, które popijano winem. Później tradycja uległa zmianie, a najważniejszą potrawą, spożywaną tego dnia, były pączki. Jednak nie takie, jak w dzisiejszych czasach.
>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<
Tamte wypełnione były mięsem, boczkiem i słoniną. Podobno popijane je wódką. Według jednego z przesądów, które przetrwały do naszych czasów, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, tego opuści szczęście w dalszym życiu.
Słodka wersja pączków, które znamy, pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Oprócz nadzienia z owoców można w nich było znaleźć również orzeszki. Wierzono, że ci, którzy w swoim pączku mieli taką niespodziankę, będą cieszyć się dostatkiem.
Tłusty czwartek 2018. Kiedy wypada?
Inna nazwa tłustego czwartku to czwartek zapustny. Przypada na tydzień przed Środą Popielcową, od której rozpoczyna się Wielki Post poprzedzający Święta Wielkanocne. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Według tradycji chrześcijańskiej w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Tłusty czwartek jest świętem ruchomym.
W 2018 roku tłusty czwartek będziemy obchodzić 8 lutego.