Tłusty czwartek – kiedy? Zobacz TOP przepisy na pączki tradycyjne, dietetyczne, churrosy, faworki/chruściki, róże karnawałowe i oponki
Churrosy
Składniki: 100 g masła, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 1 szklanka mąki pszennej, 3 jajka, 1 litr oleju, cukier puder, cynamon, 100 ml śmietanki 30% oraz 100 g czekolady deserowej
Wykonanie: 250 ml wody gotujemy z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodajemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką około 2 minut, aż powstanie gładka masa. Studzimy. Wbijamy pojedynczo jajka, po każdym mieszamy do połączenia się składników. Umieszczamy ciasto w rękawie cukierniczym lub worku foliowym. Wyciskamy kawałki o długości około 8-10 cm prosto do rozgrzanego tłuszczu (180 stopni C). Końce odcinamy nożyczkami lub nożem. Smażymy po kilka sztuk, około 2 minut z każdej strony. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Ostudzone churrosy posypujemy cukrem pudrem z cynamonem. Podajemy z sosem czekoladowym (do zagotowanej śmietanki dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia)