Tłusty czwartek – kiedy? Zobacz TOP przepisy na pączki tradycyjne, dietetyczne, churrosy, faworki/chruściki, róże karnawałowe i oponki
Faworki/chruściki
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 1 łyżka spirytusu, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany, olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania
Wykonanie: mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy. Kładziemy na blat. Drewnianym wałkiem uderzamy w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwijamy i znów zbijamy wałkiem – i tak około 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym lekko mąką. Ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 3- 4 cm. Tniemy je w poprzek, by powstały prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9 - 10 cm. Każdy nacinamy w środku. Formujemy chrusty - przez nacięcie przeciągamy jeden koniec, jakbyśmy robili supeł. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym. Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.