Spis treści
Tłusty czwartek – co to jest? Kiedy wypada?
Geneza tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa. Przez obfitą ucztę świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Obecnie tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To ostatni czwartek przed wielkim postem - 52 dni przed Wielkanocą. Jest to dzień ruchomy. Może wypaść między 29 stycznia a 4 marca. W 2024 roku przypada 8 lutego. Nazywany jest też zapustami, mięsopustem, karnawałem, żartobliwie świętem łasuchów, gdyż w Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, w tym dniu nie liczy się kalorii.
Co przygotować na tłusty czwartek?
Dawniej jedzono głównie wytrawne dania. Nawet pączki nadziewane były słoniną lub mięsem. Obecnie to zdecydowanie słodka uczta. Najbardziej popularne na tłusty czwartek są słodycze smażone na głębokim tłuszczu (smalcu lub oleju):
- pączki
- faworki/chruściki
- róże karnawałowe
- oponki
- churrosy
Wiele „tłuściutkich” smakołyków, ma swoje lżejsze odpowiedniki, idealne dla osób na diecie. Zwykle dietetyczne pączki czy oponki przygotowuje się w piekarniku. Bazą może być twaróg, mascarpone oraz „mąki nietradycyjne” np. kokosowa, migdałowa. Zamiast cukru stosuje się np. erytrol.
Przepisy na słodycze na tłusty czwartek
Zobacz w galerii przepisy na pączki tradycyjne, dietetyczne, oponki, faworki/chruściki, róże karnawałowe i churrosy.
Powiedzenie na tłusty czwartek
Najsłodszy dzień w roku okraszony jest powiedzeniem: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”.
Czytaj w serwisie
TOP przepisy na wykorzystanie marchwi Marchewkowe przepisy (nie tylko) na pasztet, ciasto, sok
