
Cukinia to królowa polskich stołów w sezonie letnim. Wielu Polaków właśnie w wakacje przyrządza z niej pyszne dania - smażone placki, zupy krem. Popularne są też dania z faszerowaną cukinią. Można ją też zaprawić do słoików.
Trzeba zauważyć, że cukinia nie tylko dobrze smakuje, ale ma także wiele wartości odżywczych. Zawiera w sobie witaminy i minerały. Jest też polecana dla osób, które są na diecie.
Co dzieje się, gdy jemy cukinię? Zobacz, jaki wpływ na nasz organizm ma cukinia. Wyjaśniamy, jakie witaminy i minerały zawiera oraz kto powinien włączyć ją do swojej diety. Szczegóły w na kolejnych stronach ----->

Cukinia jest zaliczana do produktów niskokalorycznych. Spożycie 100 gram cukinii dostarcza nam tylko 16 kcal.
------>

W cukinii znajdziemy również niewielkie ilości białka (1,2 g/100 g), tłuszczów (0,1 g/100 g) oraz węglowodanów (3,2 g/100 g).
----->

Cukinia ma sporo składników mineralnych. W miąższu tych warzyw znajdują się np. żelazo, magnez i potas.
---->