To dzieje się z organizmem, gdy jemy szparagi. Niektóre osoby powinni ich unikać
DZIWNY ZAPACH MOCZU PO SZPARAGACH
Czy zauważyłeś kiedyś dziwny, intensywny zapach moczu po zjedzeniu szparagów? Jest to dość powszechne zjawisko i istnieją dowody naukowe, które wyjaśniają, dlaczego tak się dzieje. Szparagi zawierają nietoksyczną substancję, związek chemiczny zwany kwasem asparagusowym, którego nie można znaleźć nigdzie indziej. Ten związek zawiera siarkę. I chociaż siarkę można znaleźć też w innych produktach spożywczych, takich jak jajka, produkty mleczne i niektóre owoce, ten konkretny związek jest unikalny dla szparagów. Według badań, kwas asparagusowy jest główną przyczyną nieprzyjemnego zapachu moczu. Kiedy organizm metabolizuje kwas asparagusowy, wytwarza kilka siarkowych produktów ubocznych, które odparowują niemal natychmiast po oddaniu moczu.
Co ciekawe, nie każdy może wyczuć ten dziwny zapach. Według badań tylko około 40 proc. osób twierdzi, że jest w stanie wyczuć silny zapach moczu po zjedzeniu szparagów.