To dzieje się z naszym organizmem gdy jemy szparagi
Szparagi to nie tylko eleganckie warzywo, które doskonale komponuje się na przykład z pieczonym łososiem. Szparagi są smacznym źródłem wielu różnych witamin i składników odżywczych, które mogą pomóc w utrzymaniu zbilansowanej diety.
Według badań szparagi składają się z witamin B, K i E, a także cynku, magnezu, żelaza, potasu i błonnika, zawierają też najwięcej kwasu foliowego. Szparagi w 94 proc. składają się z wody, mają również niską zawartość kalorii, sodu i tłuszczu, co sprawia, że są doskonałym jedzeniem, którym można się cieszyć bez obaw - nawet na diecie odchudzającej. Ponieważ szparagi są warzywami nieskrobiowymi, nie podnoszą również znacząco poziomu cukru we krwi, co czyni je doskonałym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy.
Chociaż szparagi są pożywnym i pysznym dodatkiem do każdego posiłku, mają też pewne wady, zwłaszcza jeśli są spożywane regularnie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o możliwych skutkach ubocznych jedzenia szparagów.
To dzieje się z naszym organizmem gdy jemy szparagi - lista
W galerii poniżej zobaczcie, kto powinien jeść szparagi, a kto raczej ich unikać. I co dzieje się z naszym organizmem gdy jemy szparagi:
