
Szparagi, choć bardzo zdrowe, wyczekiwane, lubiane i niezwykle popularne, mogą mieć również pewne wady. Szparagi są pożywnym i pysznym dodatkiem do każdego posiłku, mają też jednak pewne wady, zwłaszcza jeśli są spożywane regularnie.
Okazuje się, że szparagi mają bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie. Według badań szparagi składają się z witamin B, K i E, a także cynku, magnezu, żelaza, potasu i błonnika. Mają również niską zawartość kalorii, sodu i tłuszczu, co sprawia, że są doskonałym jedzeniem, którym można się cieszyć bez obaw - nawet na diecie odchudzającej.
Co dzieje się z naszym organizmem, gdy jemy szparagi? Zobacz na kolejnych slajdach naszej galerii, kto powinien jeść szparagi, a kto raczej ich unikać >>>>>

DZIWNY ZAPACH MOCZU PO SZPARAGACH
Czy zauważyłeś kiedyś dziwny, intensywny zapach moczu po zjedzeniu szparagów? Jest to dość powszechne zjawisko i istnieją dowody naukowe, które wyjaśniają, dlaczego tak się dzieje. Szparagi zawierają nietoksyczną substancję, związek chemiczny zwany kwasem asparagusowym, którego nie można znaleźć nigdzie indziej. Ten związek zawiera siarkę. I chociaż siarkę można znaleźć też w innych produktach spożywczych, takich jak jajka, produkty mleczne i niektóre owoce, ten konkretny związek jest unikalny dla szparagów. Według badań, kwas asparagusowy jest główną przyczyną nieprzyjemnego zapachu moczu. Kiedy organizm metabolizuje kwas asparagusowy, wytwarza kilka siarkowych produktów ubocznych, które odparowują niemal natychmiast po oddaniu moczu.
Co ciekawe, nie każdy może wyczuć ten dziwny zapach. Według badań tylko około 40 proc. osób twierdzi, że jest w stanie wyczuć silny zapach moczu po zjedzeniu szparagów.

SZPARAGI NA ODCHUDZANIE
Warto jeść szparagi, które są bogate w witaminy i minerały, mają również niską zawartość kalorii, sodu i tłuszczu. Szparagi w 94 proc. składają się z wody. Wszystko to sprawia, że są doskonałym jedzeniem także na diecie odchudzającej.

SZPARAGI MOGĄ POWODOWAĆ WZDĘCIA
Szparagi są pełne różnych rodzajów składników odżywczych, w tym błonnika. Pół szklanki ugotowanych szparagów dostarcza około 1,8-2 gramy błonnika, co jest świetne dla zdrowego przewodu pokarmowego. Szparagi zawierają nawet unikalny błonnik zwany "inuliną", który znajduje się w takich produktach jak czosnek, karczochy, banany i korzeń cykorii. Ten rodzaj błonnika, jeśli jest przyjmowany ostrożnie, może w niewiarygodny sposób pomóc zdrowiu jelit.
Niestety dla niektórych osób większe ilości błonnika mogą powodować pewien dyskomfort, taki jak wzdęcia, skurcze i gazy.