5 z 14
Aminokwas asparagina, którym są wypełnione szparagi, działa...

SZPARAGI DZIAŁAJĄ MOCZOPĘDNIE

Aminokwas asparagina, którym są wypełnione szparagi, działa jak naturalny środek moczopędny. Oznacza to, że jedzenie szparagów może pomóc w pozbyciu się nadmiaru płynów, soli i bakterii z organizmu, tym samym potencjalnie zapobiegając infekcjom dróg moczowych a także kamieni nerkowych. Działanie moczopędne może również pomóc złagodzić lub zapobiec wzdęciom.

WAŻNE! Jednak osoby, które już cierpią z powodu kamieni nerkowych, powinny raczej unikać szparagów.

6 z 14
Badania pokazują, że zwiększenie spożycia potasu (przy...
fot. Adrian Wykrota

SZPARAGI OBNIŻAJĄ CIŚNIENIE KRWI

Badania pokazują, że zwiększenie spożycia potasu (przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia sodu) jest skuteczną strategią obniżania ciśnienia krwi. Szparagi są pełne tego niezbędnego minerału, który może pomóc organizmowi wypłukać nadmiar soli z moczem. Potas pomaga rozszerzać (rozluźniać) naczynia krwionośne, co z kolei pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy odkryli nawet, że szparagi są naturalnym inhibitorem ACE, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez zatrzymanie enzymu powodującego zwężenie naczyń krwionośnych.

7 z 14
Szparagi są potęgą przeciwutleniaczy: nie tylko są bogate w...
fot. Karolina Misztal

SZPARAGI SĄ ŹRÓDŁEM PRZECIWUTLENIACZY

Szparagi są potęgą przeciwutleniaczy: nie tylko są bogate w witaminę C, ale są także dobrym źródłem witaminy E, z których obie wspierają zdrowy układ odpornościowy, jednocześnie chroniąc komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. To wiosenne warzywo zawiera również flawonoidy znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych.
Zwłaszcza fioletowe szparagi czerpią swój żywy kolor z antocyjanów, które mają działanie przeciwutleniające w organizmie. Badania wykazały, że wyższe spożycie antocyjanów wiąże się z obniżonym ciśnieniem krwi a także mniejszym ryzykiem zawałów i chorób serca.

8 z 14
Jedząc regularnie szparagi, można narazić się na ingerencję...
fot. Łukasz Gdak

SZPARAGI MOGĄ MIEĆ WPLYW NA LEKI

Jedząc regularnie szparagi, można narazić się na ingerencję w określone leki rozrzedzające krew. Według badań, szparagi są bogate w witaminę K, która jest niezbędna do utrzymania siły kości i zdrowej krzepliwości krwi.

Ponieważ witamina K jest bogata w białka powodujące krzepnięcie krwi, witamina ta może czasami wpływać na niektóre leki rozrzedzające krew. Osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew lub antykoagulanty, powinny skonsultować spożywanie szparagów z lekarzem.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Zobacz również

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria

Twarde Pierniki krok bliżej play off! Tak kibicowaliście koszykarzom - Galeria