
SZPARAGI DZIAŁAJĄ MOCZOPĘDNIE
Aminokwas asparagina, którym są wypełnione szparagi, działa jak naturalny środek moczopędny. Oznacza to, że jedzenie szparagów może pomóc w pozbyciu się nadmiaru płynów, soli i bakterii z organizmu, tym samym potencjalnie zapobiegając infekcjom dróg moczowych a także kamieni nerkowych. Działanie moczopędne może również pomóc złagodzić lub zapobiec wzdęciom.
WAŻNE! Jednak osoby, które już cierpią z powodu kamieni nerkowych, powinny raczej unikać szparagów.

SZPARAGI OBNIŻAJĄ CIŚNIENIE KRWI
Badania pokazują, że zwiększenie spożycia potasu (przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia sodu) jest skuteczną strategią obniżania ciśnienia krwi. Szparagi są pełne tego niezbędnego minerału, który może pomóc organizmowi wypłukać nadmiar soli z moczem. Potas pomaga rozszerzać (rozluźniać) naczynia krwionośne, co z kolei pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy odkryli nawet, że szparagi są naturalnym inhibitorem ACE, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi poprzez zatrzymanie enzymu powodującego zwężenie naczyń krwionośnych.

SZPARAGI SĄ ŹRÓDŁEM PRZECIWUTLENIACZY
Szparagi są potęgą przeciwutleniaczy: nie tylko są bogate w witaminę C, ale są także dobrym źródłem witaminy E, z których obie wspierają zdrowy układ odpornościowy, jednocześnie chroniąc komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. To wiosenne warzywo zawiera również flawonoidy znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych.
Zwłaszcza fioletowe szparagi czerpią swój żywy kolor z antocyjanów, które mają działanie przeciwutleniające w organizmie. Badania wykazały, że wyższe spożycie antocyjanów wiąże się z obniżonym ciśnieniem krwi a także mniejszym ryzykiem zawałów i chorób serca.

SZPARAGI MOGĄ MIEĆ WPLYW NA LEKI
Jedząc regularnie szparagi, można narazić się na ingerencję w określone leki rozrzedzające krew. Według badań, szparagi są bogate w witaminę K, która jest niezbędna do utrzymania siły kości i zdrowej krzepliwości krwi.
Ponieważ witamina K jest bogata w białka powodujące krzepnięcie krwi, witamina ta może czasami wpływać na niektóre leki rozrzedzające krew. Osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew lub antykoagulanty, powinny skonsultować spożywanie szparagów z lekarzem.