
AWOKADO POPRAWIA WZROK
Awokado może potencjalnie utrzymać wzrok w dobrym stanie. Badania wykazały zarówno poprawę funkcji poznawczych, jak i widzenia u osób, które spożywały jedno awokado dziennie.
Awokado zawiera przeciwutleniacz luteinę, która odgrywa rolę w zapobieganiu chorobom oczu związanym z wiekiem i zapewnia lepszą wydajność poznawczą.

AWOKADO TO DAWKA 20 WITAMIN, MINERAŁÓW I PRZECIWUTLENIACZY
Awokado to idealny wybór dla osób, które chcą zwiększyć spożycie witamin. Awokado jest pełne wartości odżywczych, to doskonałe źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, witaminy C, E, K, B6, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, magnezu, potasu, luteiny, beta-karotenu i są roślinnym źródłem kwasy tłuszczowe omega-3.

AWOKADO PODNOSI POZIOM DOBREGO CHOLESTEROLU
Chociaż zwykle tłuszcze są związane z wysokim poziomem cholesterolu, awokado jest wyjątkiem. To zdrowe dla serca źródło tłuszczu. Awokado jest wolne od cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Badania wykazały związek ze spożywaniem dobrego rodzaju tłuszczu (nienasyconego) w awokado ze wzrostem poziomu dobrego cholesterolu (HDL).

AWOKADO OBNIŻA RYZYKO ZACHOROWANIA NA CUKRZYCĘ TYPU 2
Mówi się, że zawartość błonnika i tłuszczu w awokado obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Błonnik w awokado pomaga szybciej poczuć się sytym, a zdrowy tłuszcz pomaga w utrzymaniu poziomu sytości, co w efekcie może pomóc w kontrolowaniu wagi i zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2.