
AWOKADO ZMNIEJSZA RYZYKO WYSTĄPIENIA ZESPOŁU METABOLICZNEGO
Zespół metaboliczny obejmuje stany takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, nieprawidłowy poziom cholesterolu i nadmiar tkanki tłuszczowej, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy. Badania wykazały, że spożywanie awokado wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zespołu metabolicznego.

AWOKADO PRZYNOSI SATYSFAKCJĘ
Po zjedzeniu awokado poczujesz się usatysfakcjonowany. Awokado to owoc zaliczany do kategorii tłuszczy, a większość tłuszczu znajdującego się w awokado to "dobre" tłuszcze jednonienasycone. Ponieważ tłuszcz zajmuje organizmowi więcej czasu na trawienie, po jego zjedzeniu czujemy się bardziej usatysfakcjonowany. Połącz awokado z chlebem pełnoziarnistym, czyli dobry tłuszcz z błonnikiem wypełniającym, aby jeszcze bardziej podnieść poziom zadowolenia.