
CZOSNEK MOŻE POPRAWIĆ NIEŚWIEŻY ODDECH
Czosnek jest wchłaniany do krwiobiegu, dlatego wtórna fala zapachu trafia do płuc, a stąd wydobywa się przez usta z oddechem. Wchłonięty czosnek wydziela gorzki zapach przez pory skóry. Dlatego lepiej nie przesadzić z ilością spożywanego czosnku, a po jedzeniu użyć szczoteczki, nici i płynu do płukania ust.

CZOSNEK MOŻESZ MIEĆ ZGAGĘ
Choroba refluksowa przełyku jest bardzo częstym problemem wśród dorosłych. Powoduje to dużo bólu, nudności i zgagi.
Duże ilości mogą powodować gazy, wzdęcia lub rozstrój żołądka. Jeśli jesteś podatny na zgagę lub cierpisz na refluks żołądkowo-przełykowy, kontroluj ilość spożywanego czosnku.

CZOSNEK MOŻESZ CZUĆ SIĘ WZDĘTY
Czosnek jest bogaty w węglowodany zwane fruktanami. Węglowodany te można również znaleźć w produktach spożywczych, takich jak pszenica, żyto, cebula, szparagi, grejpfruty, arbuzy, czarna fasola i orzechy nerkowca. Zdaniem specjalistów ludzie często błędnie diagnozują nietolerancję glutenu, podczas gdy w rzeczywistości mogą mieć nietolerancję fruktanów.
Objawy nietolerancji tych węglowodanów są bardzo podobne do nietolerancji glutenu i obejmują wzdęcia, ból brzucha, skurcze i nadmiar gazów. Jeśli często doświadczasz podobnych problemów żołądkowo-jelitowych po zjedzeniu czosnku, bądź ostrożny! Wykazano, że gotowanie czosnku może pomóc złagodzić niektóre z możliwych dolegliwości.

CEBULA MOŻE POWODOWAĆ WZDĘCIA I GAZY
Świeżo posiekana cebula dodaje chrupkości i nieco słodyczy, a także zdrowych przeciwutleniaczy do potraw, jednak może również powodować wzdęcia i nadmierne gazy. Cebula zawiera fruktozę, która jest naturalnie występującym cukrem w wielu owocach i niektórych warzywach. Ale kiedy bakterie w jelitach rozkładają fruktozę, powstaje gaz.
U niektórych osób, które mają trudności z trawieniem, zwłaszcza u osób z zespołem jelita drażliwego, cebula może powodować bolesne gazy, skurcze i wzdęcia.