
CEBULA MOŻE MIEĆ DZIAŁANIE ANTYBAKTERYJNE
Istnieje wiele dowodów na to, że cebula ma działanie antybakteryjne na organizm, a badania sugerują, że ma ona zdolność zwalczania szkodliwych bakterii, w tym E. coli i S. aureus. Stwierdzono nawet, że związek zawarty w cebuli zwany kwercetyną może hamować wzrost pewnych bakterii zwanych H. pylori, które są związane z wrzodami żołądka. Cebula nie uchroni przed E. coli i nie zapobiega wrzodom żołądka, jednak uważa się, że ma właściwości zwalczające bakterie.

CEBULA MOŻE POWODOWAĆ REFLUKS
Oprócz gazów i dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, po zjedzeniu cebuli można doświadczyć refluksu żołądkowo-przełykowego. Kwaśne składniki soku żołądkowego mogą wracać do przełyku, co z kolei powoduje uczucie pieczenia. Fermentujący błonnik znajdujący się w cebuli może powodować nadmierne bekanie, co może również wywoływać objawy refluksu żołądkowego.

CEBULA POPRAWIA PRACĘ JELIT
Dla dobrego zdrowia jelit niezbędne są probiotyki. Jednak nie mogą one działać w pełni bez prebiotyków. Cebula jest dość bogata w prebiotyki, które są klasą błonnika pokarmowego znajdującego się w różnych owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Tych prebiotyków organizm nie jest w stanie strawić, więc przemieszczają się one do dolnego odcinka przewodu pokarmowego i wytwarzają środowisko dla zdrowych bakterii jelitowych (takich jak probiotyki).

CEBULA WZMACNIA ODPORNOŚĆ ORGANIZMU
Probiotyki mają kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowego trawienia, ale również dla poprawy odporności organizmu, dlatego bardzo ważne jest, aby jelita były nimi wypełnione.