
Sezon na krajowe ogórki gruntowe trwa. Największą popularnością cieszą się ogórki małosolne i ogórki kiszone.
Ogórki kiszone są bogate w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Dodatkowo to przekąska niskokaloryczna (w 100 gramach ogórków kiszonych jest tylko 11 kcal), zawierająca mało tłuszczu i dużą ilość błonnika. Ogórki kiszone mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Pomagają w wielu dolegliwościach i warto je jeść - szczególnie samodzielnie przyrządzone.
Ogórki kiszone mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają odporność i są bogatym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów.
Kto szczególnie powinien włączyć ogórki kiszone do swojej diety! Zobacz na kolejnych slajdach >>>>>

Ogórki kiszone są polecane w dietach odchudzających. Mają one bowiem bardzo niewiele kalorii, za to sporo błonnika, który daje uczucie sytości. Dodatkowo pomagają usunąć z organizmu nadmiar wody i wspomagają oczyszczanie z toksyn.

Ogórki kiszone wspomagają pracę układu pokarmowego, mogą zapobiegać zaparciom - sprawdzą się w diecie osób, które mają kłopoty z układem pokarmowym i prawidłową przemianą materii.
Kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji, wzmaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i biegunkom, normalizując pracę jelit i oczyszczając je.

Ogórki kiszone mogą obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca.