
Ogórki kiszone są bogatym źródłem witaminy C i K, odpowiedzialnej za krzepnięcie krwi i gospodarkę wapniową organizmu. Powinny je zatem włączyć do menu osoby cierpiące na niedobór witaminy K, której źródłem są właśnie produkty fermentowane.
Ogórki kiszone są także źródłem witaminy A, która reguluje pracę tarczycy i wspiera wzrok.

Ogórki kiszone zawierają antyoksydanty oraz izotiocyjaniany, czyli substancje, które mają działanie antynowotworowe, neutralizują wolne rodniki, hamują przyrost komórek nowotworowych i aktywację metabolizmu czynników rakotwórczych.

Ogórki kiszone zawierają wiele cennych mikro- i makroelementy, między innymi sód, potas, wapń, fosfor i magnez.
Wapń wpływa na stan kości, zębów i mięśni, a także funkcjonowanie układu nerwowego.
Niedobór potasu może się objawiać puchnącymi rękami lub nogami, podenerwowaniem, nieregularnym biciem serca. Potas jest jednym z elektrolitów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania nerek i całego organizmu. Jest również bardzo ważnym składnikiem w procesie kontrolowania ciśnienia krwi.
Ogórki kiszone są też bogatym źródłem żelaza i przy okazji wspomagają jego przyswajanie, co jest pomocne w walce z anemią.

Ogórki kiszone zawierają probiotyki i kwas mlekowy, które poprawiają pracę jelit, podnoszą odporność i oczyszczają organizm.
Bakterie fermentacji mlekowej występujące w kiszonej ogórkach uszczelniają ściany nabłonka jelitowego, tak aby do krwi nie przedostawały się szkodliwe substancje, które mogą być przyczyną stanów zapalnych. Hamują też rozwój patogenów, jednocześnie stymulując wzrost korzystnej mikroflory jelitowej, której obecność sama w sobie jest ochroną przed bakteriami chorobotwórczymi.