
Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych?
Mimo wielu zalet i dobroczynnego wpływu na organizm, nie wszyscy mogą i powinni jeść ogórki kiszone.
Ogórki kiszone zawierają dużo sodu. Powinny je ograniczyć w swojej diecie osoby z nadciśnieniem tętniczym. Ogórki kizone są niewskazane również dla osób cierpiących na przewlekłe choroby układu pokarmowego lub wrzody żołądka.
Wiele osób zastanawia się, czy można dawać ogórki kiszone małym dzieciom. Okazuje się, że przysmak ten można włączyć do diety dzieci po 1. roku życia, najlepiej kisić je samodzielnie i przed podaniem opłukać z zalewy nawet obrać ze skórki.

Spożywanie ogórków kiszonych wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci.

Badania naukowców wykazały, że regularne spożywanie kiszonek podnosi odporność na stres, działa uspokajająco i antydepresyjnie.
Ogórki kiszone są źródłem łatwo przyswajalnego magnezu, niezbędnego do stabilnego działania układu nerwowego. Właściwy poziom magnezu działa na uspokajająco, poprawia pamięć i myślenie, łagodzi bóle menstruacyjne.